Zima -JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO NIEJ?

Zima, to szczególna pora roku. Przez część ludzi wręcz uwielbiana, a przez część wręcz przeciwnie! No ale cóż! W klimacie, w którym żyjemy zima jest i będzie! Czasami łagodna, a innym razem da nam nieźle popalić! 

Ale do zimy też możemy się przygotować, a ja dziś podpowiem Ci, w co warto zaopatrzyć się na jesienno-zimowe chłody. 

Zima w kuchni

W kuchni przydadzą się nam rozgrzewające przyprawy. Takie jak:

Cynamon –  absolutnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno jako dodatek do ciast, deserów, kompotów, ale też do herbaty, czy kawy. Rozgrzeje nas pięknie, a przy okazji wyreguluje poziom cukru we krwi i rozprawi się z grzybami. 

Kardamon –  niezastąpiony jako dodatek do herbaty. Nada jej niepowtarzalny aromat. Świetnie nadaje się do ciasteczek, gorącej czekolady, czy kurczaka w sosie curry. A do tego działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, oraz pobudzi trawienie.

Kurkuma – pomaluje potrawy na żółto, rozgrzeje, zgasi stany zapalne. Wspomoże w pracy wątrobę i serce. Łagodzi objawy reumatyzmu, poprawia wygląd skóry. 

Imbir – Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup (np. dyniowej), ale także wzbogaci smak herbaty. A jego lecznicze właściwości przydadzą się podczas przeziębienia, czy też bólu.  

Goździki – śmiało możemy dodawać je do herbaty, czy grzanego wina. Warto dodać też odrobinę soku ze świeżej pomarańczy, bo właśnie z pomarańczą stanowią nierozłączną parę. Są również niezastąpione w bólach głowy i dzięki nim nie musimy sięgać po tabletki przeciwbólowe. Goździki też świetnie utrzymają w ryzach cholesterol. zapewnią też świeży oddech.

Chilli – wszyscy znają ostry i wyrazisty smak pieprzu cayenne. Szczyptę możesz dodać z powodzeniem do herbaty. Ale przede wszystkim jako dodatek do potraw. Przy okazji dostarczysz sobie porcji witamin, a kapsaicyna zawarta w chilli zadziała antybakteryjnie, przeciwcukrzycowo i zadba o układ krążenia.

Anyż – mój ulubiony! Zawsze dodaję go do zimowej herbaty. Anyż łagodzi kaszel i zwalczy niestrawność. Możesz go dodać także do kompotów, mięs, czy potraw z warzyw.

Tymianek – posiada właściwości bakteriobójcze, więc świetnie zwalcza infekcje, głównie gardła i układu oddechowego i pokarmowego.

zima

Co się jeszcze przyda?

Olejki eteryczne – A jeśli olejki, to także dyfuzor, w którym ultradźwięki połączą olejek z wodą. W naszej ofercie znajdziesz olejki, oraz mieszanki olejków, dzięki którym mgiełka uwalniająca się z dyfuzora działa leczniczo na cały organizm, ale także dzięki niej pozbędziemy się drobnoustrojów z pomieszczenia. To bardzo efektywna i zarazem bardzo bezpieczna metoda, którą Ci serdecznie polecam.  Potrzebujesz porady w tym zakresie, to zapraszam, skontaktuj się ze mną! 

Apteczka – również apteczkę warto odpowiednio wyposażyć na te zimowe miesiące. Przydadzą się konkretne nutraceutyki, które skutecznie i zarazem bezpiecznie posłużą nam pomocą w razie potrzeby. Chcesz skorzystać z moich doświadczeń?

Chętnie polecę Ci to, co najbardziej niezbędne! Wystarczy, że skontaktujesz się ze mną! Serdecznie Cię zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.