Zima -JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO NIEJ?

Zima, to szczególna pora roku. Przez część ludzi wręcz uwielbiana, a przez część wręcz przeciwnie! No ale cóż! W klimacie, w którym żyjemy zima jest i będzie! Czasami łagodna, a innym razem da nam nieźle popalić! 

Ale do zimy też możemy się przygotować, a ja dziś podpowiem Ci, w co warto zaopatrzyć się na jesienno-zimowe chłody. 

Zima w kuchni

W kuchni przydadzą się nam rozgrzewające przyprawy. Takie jak:

Cynamon –  absolutnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno jako dodatek do ciast, deserów, kompotów, ale też do herbaty, czy kawy. Rozgrzeje nas pięknie, a przy okazji wyreguluje poziom cukru we krwi i rozprawi się z grzybami. 

Kardamon –  niezastąpiony jako dodatek do herbaty. Nada jej niepowtarzalny aromat. Świetnie nadaje się do ciasteczek, gorącej czekolady, czy kurczaka w sosie curry. A do tego działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, oraz pobudzi trawienie.

Kurkuma – pomaluje potrawy na żółto, rozgrzeje, zgasi stany zapalne. Wspomoże w pracy wątrobę i serce. Łagodzi objawy reumatyzmu, poprawia wygląd skóry. 

Imbir – Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup (np. dyniowej), ale także wzbogaci smak herbaty. A jego lecznicze właściwości przydadzą się podczas przeziębienia, czy też bólu.  

Goździki – śmiało możemy dodawać je do herbaty, czy grzanego wina. Warto dodać też odrobinę soku ze świeżej pomarańczy, bo właśnie z pomarańczą stanowią nierozłączną parę. Są również niezastąpione w bólach głowy i dzięki nim nie musimy sięgać po tabletki przeciwbólowe. Goździki też świetnie utrzymają w ryzach cholesterol. zapewnią też świeży oddech.

Chilli – wszyscy znają ostry i wyrazisty smak pieprzu cayenne. Szczyptę możesz dodać z powodzeniem do herbaty. Ale przede wszystkim jako dodatek do potraw. Przy okazji dostarczysz sobie porcji witamin, a kapsaicyna zawarta w chilli zadziała antybakteryjnie, przeciwcukrzycowo i zadba o układ krążenia.

Anyż – mój ulubiony! Zawsze dodaję go do zimowej herbaty. Anyż łagodzi kaszel i zwalczy niestrawność. Możesz go dodać także do kompotów, mięs, czy potraw z warzyw.

Tymianek – posiada właściwości bakteriobójcze, więc świetnie zwalcza infekcje, głównie gardła i układu oddechowego i pokarmowego.

zima

Co się jeszcze przyda?

Olejki eteryczne – A jeśli olejki, to także dyfuzor, w którym ultradźwięki połączą olejek z wodą. W naszej ofercie znajdziesz olejki, oraz mieszanki olejków, dzięki którym mgiełka uwalniająca się z dyfuzora działa leczniczo na cały organizm, ale także dzięki niej pozbędziemy się drobnoustrojów z pomieszczenia. To bardzo efektywna i zarazem bardzo bezpieczna metoda, którą Ci serdecznie polecam.  Potrzebujesz porady w tym zakresie, to zapraszam, skontaktuj się ze mną! 

Apteczka – również apteczkę warto odpowiednio wyposażyć na te zimowe miesiące. Przydadzą się konkretne nutraceutyki, które skutecznie i zarazem bezpiecznie posłużą nam pomocą w razie potrzeby. Chcesz skorzystać z moich doświadczeń?

Chętnie polecę Ci to, co najbardziej niezbędne! Wystarczy, że skontaktujesz się ze mną! Serdecznie Cię zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *