Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mówi się, że rzadko spotykane są niedobory tej witaminy u ludzi. Jednak jak wynika z analiz, które wykonuję u moich klientów na poziomie komórkowym, niedobory tej witaminy występują dosyć często.
Niedobory – witamina E
Najczęściej niedobory wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach występują u osób, które w ogóle w swojej diecie ograniczają spożywanie tłuszczów. A to bardzo często jest początkiem różnych chorób, również chorób tarczycy.

Witamina E w organizmie człowieka pełni szczególną rolę. Jest witaminą młodości i płodności, jest także bardzo silnym antyoksydantem. Chroni ona błonę komórkowa komórek przed wolnymi rodnikami, które to chętnie tę błonę komórkową uszkadzają.
Witaminą E przeciw miażdżycy
Witamina E zapobiega również tworzeniu się blaszek miażdżycowych i skrzepów w naczyniach krwionośnych. Udowodniono także jej działanie przeciwnowotworowe, ale także wpływ na prawidłowy poziom glukozy we krwi, oraz właściwe działanie insuliny.
Witamina w ciąży i nie tylko
Witaminka ta zalecana jest do zażywania kobietom w ciąży, gdyż ma ona ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jej prawidłowy poziom ma także ogromny wpływ na płodność u mężczyzn.
Ze względu na to, że witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, uważa się, że odgrywa ona ogromną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Gdzie jest?
Znajdziemy ją w orzechach, migdałach i oliwie tłoczonej na zimno.
Jednak, aby zapewnić organizmowi odpowiedni jej poziom, najlepiej przyjmować ją w postaci nutraceutyku, najlepiej wieloskładnikowego. Synergia jest zawsze bardziej skuteczna i bardziej efektywna, niż stosowanie pojedynczych produktów.
A ja właśnie mogę zaproponować Ci bardzo dobre, skuteczne i sprawdzone, a przy tym bardzo bezpieczne rozwiązania. Wystarczy, że skontaktujesz się ze mną. Zapraszam!