Kurkuma – złoty korzeń

Kurkuma jest rośliną ogólnie znaną, głównie jako aromatyczna przyprawa, szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej. Już jej niewielka ilość wystarczy, aby potrawy nabrały specyficznego smaku i aromatu, oraz charakterystycznego, żółtego koloru.

Kurkuma – przyprawa

W kuchni tej od tysiącleci uznawana jest za przyprawę absolutnie podstawową, ale okazało się, że oprócz wartości kulinarnych roślina ta posiada szereg właściwości szeroko wspierających nasze zdrowie.

Sprawdźmy więc w takim razie, na czym polega to dobroczynne działanie kurkumy na nasze organizmy.

Właściwości

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina i to właśnie jej przypisywane są wyjątkowo dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. W tym również szczególne właściwości podnoszące odporność organizmu, ale także właściwości przeciwnowotworowe.

Kurkuma wpływa także na prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje metabolizm i zapobiega wzdęciom. Świetnie gasi stany zapalne, oraz skutecznie rozprawia się z niechcianymi bakteriami, wirusami i grzybami. Jest bardzo pomocna i skuteczna w procesie gojenia się ran i w znacznym stopniu to gojenie przyspiesza. A Hindusi wręcz posypują kurkumą trudno gojące się rany i to z bardzo dobrym skutkiem.

Roślina ta została dość dokładnie przebadana dzięki czemu okazało się, że może ona także zapobiegać demencji, poprawiać funkcje poznawcze, oraz poprawiać nastrój.

Ma również ona pozytywny wpływ na pracę serca, funkcjonowanie naczyń limfatycznych i krwionośnych, bardzo skutecznie zapobiega też nadciśnieniu miażdżycy. Jest także świetnym antyoksydantem i skutecznie rozprawia się z wolnymi rodnikami.

Dobroczynnie działa również jako kuracje przeciwtrądzikowe, może być również stosowana jako składnik maseczek. Stosuje się ją także w kosmetyce.

Jednak najszerzej poznano jej dobroczynny wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Okazuje się, że świetnie wpływa na pęcherzyk żółciowy, reguluje bowiem wydzielanie żółci, ale też rozpuszcza kamienie żółciowe.

Świetnie regeneruje wątrobę, skutecznie pomaga w jej detoksykacji. Łagodzi także zgagę, niestrawność ból żołądka. Pomocna jest również w chorobach jelit, zarówno w chorobie Leśniowskiego-Crohna, jak i we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, czy w zespole jelita drażliwego.

Odkryto również, że kurkuma zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Z powodzeniem można ją używać w procesie redukcji kilogramów, dosypując do potraw, lub różnego rodzaju koktajli.

Ja natomiast proponuję Ci produkt. Absolutnie kompleksowy, zarówno bogaty w swoim składzie w wiele specjalnie dobranych roślin, przebadany, skuteczny i certyfikowany. Wystarczy, że skontaktujesz się ze mną. Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *