Fenomen Cynku ALT

Cynk – jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. i chociaż jest niezbędny dla każdej komórki, zmuszeni jesteśmy dostarczać go z zewnątrz. niestety cynku ani nie produkujemy, ani nie magazynujemy.

Lubicie migdały, orzechy, pestki dyni, słonecznik, sezam, kakao, żółtka jaj, wątróbkę? A może jadacie ostrygi? Tak? To świetnie, gdyż te produkty dostarczą nam ten pierwiastek. A warto pamiętać, że cynk, podobnie jak żelazo jest lepiej przyswajalny z produktów zwierzęcych, niż roślinnych. Jest go trudno przedawkować, gdyż jego wchłanianie jest regulowane hormonalnie. I zmienia się w zależności od tego, czy organizm ma niedobór, czy nadmiar tego pierwiastka.

Jakie zadania wykonuje cynk ? Jako składnik 200 enzymów, bierze udział w procesach metabolicznych i enzymatycznych, m. in. w biosyntezie białek. W jego obecności dojrzewa insulina, co jest kluczowe zarówno w cukrzycy, jak i insulinooporności. Współdziała on także z hormonami płciowymi i hormonem wzrostu.

Reguluje on stężenie witaminy A , dzięki czemu pomaga leczyć trądzik i owrzodzenia. Wspomaga leczenie reumatyzmu. Reguluje pracę układu krążenia – pomaga ustabilizować ciśnienie, zapobiega żylakom. Obniża poziom cholesterolu. W jego obecności lepiej przyswajają się witaminy, poprawia się praca układu rozrodczego. Pomocny jest w leczeniu depresji i schizofrenii. Chroni również plamkę żółtą przed zwyrodnieniem, łagodzi dzwonienie w uszach, poprawia sprawność intelektualną. Usprawnia pracę tarczycy, grasicy, łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych. Z jego udziałem odbywa się mineralizacja kości i regeneracja tkanek. Podnosi odporność, chroni przed grzybicą, osteoporozą, pomaga w trądziku młodzieńczym i różowatym, łuszczycy, zapaleniu jelit.

Niedobór cynku kojarzymy z łamiącymi się paznokciami, słabymi włosami, szarą cerą. Ale niedobór cynku, to słaba odporność, bo spada ilość przeciwciał. Zajady, owrzodzenia, rozstępy, to także często jego sprawka, ale także anemia i osłabienie zmysłów, np. węchu czy smaku.

Nasz cynk dodatkowo wzbogacony jest w Algi, Lucernę i Tymianek (ALT), a więc jego działanie jest jeszcze bardziej wszechstronne.

Algi – jak wiemy, to bogactwo świetnie przyswajalnych minerałów, białka, jodu, nie bez powodu nazywane są super żywnością. Powodują również przyrost dobrych bakterii w jelitach.

Lucerna – królowa ziół, a jej białko budową przypomina białko jaja kurzego.  Bogata w kwasy omega3, minerały, chlorofil, wiele witamin, luteinę, beta-karoten, jest również antyoksydantem.

Tymianek – przeciwbakteryjny, przeciwzapalny, dla układu oddechowego działa wykrztuśnie i rozkurczowo, a dla pokarmowego łagodzi podrażnienie jelit, leczy nieżyt żołądka, wspomaga wątrobę, łagodzi stany zapalne, odkaża kanały zębowe.

Tak więc mamy świetny produkt o bogatym składzie i wszechstronnym działaniu, do codziennej suplementacji, dla każdego, bo wszyscy mamy niedobory tego pierwiastka. Polecam go od razu do uzupełnienia każdej osobie.

Jeżeli chcesz korzystać ze słonecznych produktów w niższych cenach klubowych, zarejestruj się tutaj lub skontaktuj tu. Zapraszam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *