Dla zdrowia wątroby

Dla zdrowia wątroby możemy wiele zrobić.
Wątroba, to laboratorium chemiczne naszego organizmu. Jest to narząd, który bardzo ciężko pracuje, a w dzisiejszych czasach jest jej szczególnie trudno.

Śmieciowe jedzenie, mała aktywność fizyczna, zbyt duże spożycie węglowodanów, alkohol, tłuszcze trans, stres i wszędobylska chemia to już codzienność naszego życia.

A nasza wątroba? No cóż! Stara się jak może, chociaż zadań do wykonania ma więcej i więcej.

Czy możemy wątrobie pomóc? A jeśli tak, to w jaki sposób możemy to zrobić?

Po pierwsze – nawodnienie!

Wystarczy dobra, czysta woda, najlepiej filtrowana – więcej o filtrach do wody przeczytasz tutaj. Najlepiej nawadniać się systematycznie, godzina po godzinie, optymalna ilość wody na dobę to 30 ml/kg wagi ciała. Nawyk picia wody można z powodzeniem sobie wypracować, wystarczy podjąć decyzję i zainstalować w smartfonie aplikację, dzięki której nauczymy się codziennego nawadniania.

Po drugie – wprowadzamy codzienną dawkę ruchu!

Odwdzięczy się nam cały organizm, a dzięki aktywności fizycznej, żółć będzie miała szansę swobodnego przepływu do pęcherzyka żółciowego i z pęcherzyka będzie swobodnie wypływała.

Po trzecie – przyjrzyjmy się diecie!

Sprawdźmy, czy nasza wątroba czasami nie jest otłuszczona. Otłuszczenie wątroby prowadzi do jej marskości. Jeżeli wątroba jest otłuszczona, to ograniczamy spożycie węglowodanów. Wspomagamy się lecytyną, omegą3, zażywamy również cholester-reg, którego głównym składnikiem jest karczoch, a on został uznany za najlepiej wspomagający wątrobę.

Więcej o cholester-Reg przeczytasz Tutaj.

Po czwarte – oczyszczamy jelita!

Dbamy o codzienne wypróżnianie się! A jelita najlepiej oczyści Loclo, a wiemy już, że Loclo, to dla naszych jelit najlepszy trener fitness. Zmusza je do pracy, dzięki czemu pozbywamy się wszelkich złogów, mas i kamieni kałowych.

Więcej o Loclo przeczytasz Tutaj.

Warto też uzupełnić dobrą florę bakteryjną, bo w ten sposób przywrócimy właściwy ekosystem w jelitach.

Częstym problemem są kamienie w pęcherzyku żółciowym. Przyczyna może być bardzo różna, bo od złej diety i siedzącego trybu życia po np. niedoczynność tarczycy. Osoby, które spożywają posiłek raz dziennie, najczęściej mają kamienie żółciowe.

Kamienie, jeśli są to kamienie cholesterolowe bardzo dobrze rozpuszcza lecytyna. Jeżeli mamy kamienie pigmentowe, to dodatkowo wprowadzamy cholester-reg, witaminę D3, lub sprawdzone produkty z sąsiedniego rynku.

Jeżeli ktoś ma usunięty pęcherzyk żółciowy, to w sposób szczególny powinien przyjrzeć się swojej diecie. Wątroba produkuje żółć w sposób ciągły, więc warto zadbać o częste, lecz niewielkie posiłki. Warto też na stałe wprowadzić lecytynę do swojej diety.

Jeżeli w tak kompleksowy sposób zadbamy o nasz organizm, to możemy powiedzieć, że wątroba wtedy odpoczywa i może spokojnie zająć się swoją pracą, do której została powołana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.