Czosnek – naturalny antybiotyk i genialna przyprawa

Czosnek to bardzo popularna i znana wszystkim roślina jest jednym z najczęściej badanych ziół świata. Bez wątpienia znamy ją wszyscy, najczęściej stosujemy ją jako aromatyczną przyprawę do mięs, czy sosów.

Okazuje się, że Matka Natura podarowała nam kolejną, cudowną roślinę, aby wspierała nasze zdrowie i pomagała naszym organizmom w ich codziennej pracy, oraz w czasach zdrowotnych wyzwań. Bo czosnek działa wszechstronnie i wielotorowo! Wspiera układ pokarmowy, układ krążenia, oraz układ odpornościowy. 

Czosnek – jak wpływa na nas?

Czosnek pomaga zwalczać infekcje i ważne jest to, że działa w tym obszarze skutecznie i bez szkodliwych skutków ubocznych. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Związki te niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej. Skutecznie rozprawi się zarówno z bakteriami, grzybami i wirusami. Dlatego polecany jest profilaktycznie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jak również do zwalczania infekcji.

Czosnek a trawienie

Dla układu pokarmowego czosnek bez wątpienia jest rośliną wspomagającą trawienie. Wspomaga wydzielanie żółci, pomaga w rozpuszczaniu tłuszczów wspierając enzymy odpowiadające za ten proces. Pobudza jednocześnie wydzielanie soku żołądkowego i przyswajalność pokarmów. Wspiera też wątrobę w detoksykacji, jest bardzo skutecznym antyoksydantem. Usprawnia też pracę jelit, zapobiegając wzdęciom.

Nie znoszą go pasożyty, tak więc możemy być pewni, że w naszych jelitach na pewno nie zamieszkają ani owsiki, ani glisty, ani nawet tasiemce.

Czosnek też zajmie się insuliną. Pomocne są tutaj związki siarkowe w nim zawarte. Aktywizują one insulinę i ułatwiają one w ten sposób wnikanie do komórek glukozy, aminokwasów i kreatyny do komórek mięśniowych. Czosnek pomoże także w redukcji tkanki tłuszczowej, nawet tej zapasowej, jednocześnie pomagając w odbudowie mięśni.

Nasze serce i czosnek

Ogromne korzyści odniesie też układ krążenia, bo czosnek zadba również o nasze serce. Dzięki swoim właściwościom przeciwzakrzepowym zmniejsza lepkość krwi, dzięki czemu zapobiegnie tworzeniu się zakrzepów.

Obniży poziom cholesterolu i trójglicerydów, uelastycznia naczynia krwionośne, co ułatwi przepływ krwi. A o to wszystko zadba głównie allicyna, jeden z najbardziej aktywnych biologicznie związków zawartych w czosnku. Dzięki temu obniży się ryzyko zawału serca, udaru mózgu i arteriosklerozy.

Naturalny suplement

Jednak przed codziennym spożywaniem czosnku powstrzymuje nas jego intensywny aromat, który sprawia, że wszyscy w naszym otoczeniu dokładnie wiedzą, że go spożywaliśmy. Niektóre osoby dodatkowo odczuwają dyskomfort po jego zjedzeniu, gdyż jest dla nich ciężko strawny.

Dlatego polecam czosnek w kapsułkach od Nature’s Sunshine. Jest on odwodniony w ściśle kontrolowanym środowisku, skoncentrowany, a dzięki temu bardzo skuteczny. Kapsułka rozpuszcza się dopiero w jelitach,  co pozwala nam ustrzec się nieprzyjemnych efektów stosowania go. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *