O cukrze, który się ukrywa!

Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, że cukier, z każdym rokiem coraz mocniej wkrada się w naszą codzienność. I w tym miejscu od razu wyjaśnię, że mówiąc “cukier” mam na myśli nie tylko popularny cukier, ale także syrop glukozowo-fruktozowy, oraz wszelkiego rodzaju węglowodany znajdujące się w ziemniakach, kaszach, czy zbożach.

Oczywiście nie stało się to z dnia na dzień, bo to ciągły proces, który trwa już dziesiątki lat i śmiało można go porównać do zjazdu w dół po równi pochyłej. 

Spożycie cukru wciąż wzrasta! 

I doszliśmy w tym spożyciu pewnie na skraj przepaści, bo szacuje się, że w ciągu doby, jedna osoba zjada aż 46 łyżeczek cukru! 
(badania)

Dla porównania obliczono, że w latach 1887-1890 jedna osoba zjadała 11 łyżeczek cukru!

W dodatku warto pamiętać o tym, że 130 lat temu człowiek prowadził zupełnie inny tryb życia! W jego codzienności było bardzo dużo aktywności fizycznej, nie było dostępu do takich wygód i technologii, jakimi dysponujemy obecnie.

I teraz warto zauważyć coś niebywałego! Na przestrzeni tych 130 lat spożycie cukru wzrosło ponad czterokrotnie, a nasza aktywność fizyczna znacznie zmalała i  z osób aktywnych fizycznie, żyjących w ruchu staliśmy się kanapowcami, czyli osobami, które głównie siedzą, przesiadając się tylko z kanapy, za biurko i za kierownicę samochodu.

A oprócz tego wyliczenie, że obecnie jedna osoba zjada 46 łyżeczek cukru też nie jest miarodajne, bo coraz więcej osób świadomie ogranicza węglowodany w swojej diecie, spożywając tylko niezbędne minimum! To w takim razie ile może ich spożywać osoba, która ich nie ogranicza? Być może  już ponad 50 łyżeczek dziennie!

I teraz zastanówmy się, co dzieje się z organizmem takiej przecukrzonej osoby? Czy tak ogromne spożycie cukru może mieć wpływ na zdrowie? 

Cukier – jego wpływ na organizm

Tak! Ma! I to niestety bardzo negatywny!

Bo to właśnie nadmierne spożycie cukru jest jedną z głównych przyczyn ciężkich i przewlekłych chorób, powstają nowe jednostki chorobowe, np. syndrom metaboliczny jako choroba został zdefiniowany około 30 lat temu. Więcej o syndromie metabolicznym przeczytasz Tutaj.(link) Coraz więcej i coraz młodszych osób choruje na cukrzycę, miażdżycę, ma skrajnie otłuszczoną wątrobę, itd…

Czy wszystkie te osoby są świadome tego, że spożywają dziennie aż tak wielkie ilości cukru?

Często wcale nie zdają sobie z tego sprawy, bo po prostu uzależniły się od węglowodanów i pokochały słodki smak. 

Cukier niestety ukryty jest w większości produktów spożywczych. Gdy zaczynamy interesować się tym tematem, to raptem odkrywamy, że jest dosłownie wszędzie! Dlatego podstawową umiejętnością, którą warto opanować i wprowadzić w swoją codzienność jest czytanie etykiet. Wtedy odkryjesz np. że ilość cukru w ulubionym jogurcie różni się w zależności od tego, w jakiej sieci go kupisz. Albo z przerażeniem zorientujesz się, że produkty powszechnie uważane za zdrowe, za fit, tak naprawdę są często bez wartości, a substancją słodzącą są szkodliwe dla zdrowia sztuczne substancje udające cukier. A czy wiesz, że zjedzony jeden niewielki batonik przetrzebi skutecznie znaczną część Twoich dobrych bakterii? A ile batoników jesteś w stanie zjeść w ciągu dnia? 

W dzisiejszych czasach półki wręcz uginają się od słodzonych napojów, wszelkiej maści słodyczy, ale też od produktów, które cukru mieć nie powinny! A jednak mają! Dlatego tak ważne jest budowanie swojej świadomości! W tym przypadku świadomości konsumenta! Warto wiedzieć, że jedyną osobą, której tak naprawdę zależy na Twoim zdrowiu jesteś Ty sama! Więc weź to sobie do serca!

Zainteresował Cię ten temat? Potrzebujesz pomocy w tym obszarze?

Zapraszam Cię do kontaktu! Chętnie pomogę Ci odnaleźć Twoją własną drogę do zdrowia! Dołącz do grona moich wspaniałych, świadomych i coraz bardziej zdrowych klientów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.